En de Booker Prize winnaar 2021 is …

De Booker Prize geldt als de meest prestigieuze en invloedrijke literaire prijs voor Engelstalige romans. Het winnende boek wordt bijna automatisch een internationale bestseller. Dat zal met ‘De Belofte‘ van Damon Galgut niet anders zijn.

Fris denken
Galgut is uiteraard geen onbekende voor de jury: eerder stond hij al twee keer op de shortlist. Met ‘De goede dokter’ brak hij in 2003 internationaal door.
De jury noemde ‘De Belofte‘ een ‘spectaculaire demonstratie van hoe een roman ons fris kan leren kijken en denken’. Dat wekt meteen heel wat verwachtingen.

De geschiedenis zit in een roman

DeBelofte_Galgut

Je kunt in Zuid-Afrika geen roman schrijven zonder dat de geschiedenis er een rol in speelt. Het land is nu eenmaal doordrenkt van het verleden en de geschiedenis is te groot en te zwaar om te negeren, aldus de auteur. ‘De Belofte‘ vertelt het verhaal van een blank gezin in Zuid-Afrika, verspreid over vier decennia. Vier begrafenissen op vier verschillende momenten zijn de kapstokken waar het verhaal aan opgehangen wordt: vier ijkpunten die de geschiedenis van het land memoriseren.
Ooit werd de zwarte dienstmeid Salomé een eigen huis beloofd op het land van de familie. Die belofte werd nooit gehouden en heeft een zware impact op de volgende generaties.

Het wordt snel duidelijk dat deze metafoor de traag veranderende sociale omstandigheden weerspiegelt van een land als Zuid-Afrika na de ‘Apartheid’. Galgut zei in een interview dat hij zo wou tonen ‘wat het verstrijken van de tijd doet met politieke omstandigheden, de familie en het idee van rechtvaardigheid.

Een gedachte over “En de Booker Prize winnaar 2021 is …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s