Bekend bij god

Kleinood is zo een van die woorden die zich als vanzelf wegstoppen, gierig als ze zijn op zichzelf. Je vindt ze niet wanneer je naar hen op zoek gaat, ze openbaren zich aan jou als hen dat uitkomt. Zomaar, zo lijkt het.
Dit is een kleinood en ik kwam het als vanzelfsprekend tegen. Natuurlijk.

Ik mocht het lezen.

Verlies
De wintergeest van Kate Mosse is een kortverhaal, zo je dat wil, een fonkelend pareltje (letterlijk – Hulde aan de uitgever!) en tegelijk een onnoemelijke levensles. Die zal je zelf ontdekken bij het lezen.
Een man verliest zichzelf in verdriet: zijn oudere broer sneuvelt in de oorlog, dat is: hij is als vermist opgegeven. ‘Wellicht dood’ is de boodschap. Zijn ouders vergeten dat ze nóg een zoon hebben: treuren om de ene en verliezen tegelijk de andere. De Watson boys, zoals de broers mekaar noemden: stoutmoedig en onverslaanbaar, ‘we are the Watson Boys’, zolang we samen zijn.

De overlevende (Frederick is zijn naam, Freddie) kan de dood van zijn broer steeds minder aanvaarden, vertrekt voor een doelloze reis – het vinden van een roeping, een richting in zijn leven – en waart rond in Frankrijk, ‘vanuit de behoefte om voorwaarts te gaan, om te vergeten. Eer de doden, jazeker, herdenk hen, maar ga voorwaarts. Ook al zijn  de geliefde doden er altijd.

Hoe je vanuit je ooghoeken een glimp van hen kan opvangen. Naast je.

Hij belandt als bij toeval in een bergdorpje, dicht bij de Spaanse grens, waar er net een traditioneel jaarfeest staat te gebeuren: het Fête de Saint-Etienne. Hij vertelt er na enig beschroomd aarzelen zijn verhaal aan de wondermooie, ongrijpbare Fabrissa, die na het feest plots verdwenen is. Als in een sprookje, Assepoestergewijs.

Magisch

99F74BE3-A8F6-47A7-98B3-962CA5312061

De wintergeest is een betoverend boek(je). Je wordt meegezogen in het verhaal, je maakt deel uit van het landschap. Magie! Je hoort de stem van Fabrissa, zachtjes in de wind om het huis, in de knisperende vlammen van de open haard..
Fantaumas del ivèrn, klinkt het in het plaatselijk patois. ‘De winden die door de bomen janken als de sneeuw komt, zijn de stemmen van diegenen die vastzitten in de bergen. .. De wintergeesten.’

Ik hoorde het. Neen, ik voelde het. Een gefluister, bijna als zingen.

Beenderen, schaduwen en stof
Kate Mosse slaagt erin om een bevreemdende sfeer te creëren – dat is kunst.
Tegelijk weet ze het verdwijnen van de broer te koppelen aan het mysterieus verdwijnen van een hele gemeenschap. Dat verhaal gaat terug tot de katharenvervolging in de middeleeuwen, anno 1329.

Een groen land doordrenkt met het bloed van gelovigen.

Frederick vindt er in zijn zoektocht naar Fabrissa de sporen van terug.
En hij weet meteen waarom: zowel om te getuigen van de manier waarop zij zijn gestorven als van de gevangenis die hij zelf, voor zichzelf gemaakt had. ‘Zonder begrip bestaat er geen verlossing.’

Kate Moss (bekend van de bestsellers Stad van tranen en Tijden van vuur) schept hier een sfeervolle vertelling die de lezer ongetwijfeld aangrijpt.

_____________
De wintergeest – Kate Mosse
2009 – heruitgave 2021 – Boekerij/Meulenhoff – vert. Ed van Eeden
Hardback – 218 blz – €16,99
Isbn: 9879022594537

 

Een gedachte over “Bekend bij god

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s