Verander anders eens van huidskleur – Identitti | Sanyal

Nivedita Anand (Mixed-Race Wonder-Woman, zoals ze zich online noemt)is een halve beroemdheid. Haar veelgelezen blog gaat over identiteit en ras en al wat haar invalt. Op de Deutschlandfunk wordt ze geïnterviewd, weet je wel! – ‘Het rook er naar kaarsvet en kunstleer zoals bij een mengeling van belastingdienst en geheime dienst, als de veiligheidsdienst rook zoals James Bond-films eruitzagen.’
Nivedita is de Duitse dochter van een Indische man en een Poolse vrouw. Met geen van beide ouders voelt ze zich echt verwant, maar dat is geen groot probleem. Ouders zijn immers het verleden, de wereld de toekomst….

Ze is in de ban van haar mediagenieke professor Koloniale studies van Indiase afkomst Saraswati. Wie je bent moet je eigen keuze zijn, leert Saraswati haar studenten. Geslacht, afkomst familie.. is niet langer wat telt. Je kan ze namelijk inwisselen voor een ander geslacht, een andere cultuur, vrienden. Als je transgender kan zijn, waarom dan ook niet transracial? Haar boek Decolonize your soul wordt zowat de bijbel voor Nivedita.

Dan blijkt plots dat haat idool ‘gewoon’ geboren is uit een Duitse moeder en Duitse vader. En stort de wereld in mekaar.

identitti

Want wat is dan identiteit en ras? Kan je van huidskleur veranderen zoals sommigen van geslacht veranderen?
Waar kom je vandaan? Over die vraag wordt hevig gediscussieerd. Racisme of gewoon interesse? Wat mogen we nog zeggen? Wat mogen we in geen geval zeggen? En wat zegt ons dat?

Wat zijn PoC’s? People of colour zijn mensen aan wie gevraagd wordt waar ze vandaan komen.

“De dag waarop de hel haar muilen opende en huilende furies uitspuwde begon als een heel normale dag, als een normale dag met een raket begint.”

Mithu Sanyal schrijft in een heel specifieke vorm, met blogteksten, quotes, interviews.
Je leest vijftien bladzijden in dit boek – een plezier om lezen – en je weet: hee, dit is het! Een boek anno 2022. Dit is het helemaal.

Zo schrijft ze op haar blog:

“elke keer als je een racistische gedachte hebt, doodt God een katje.
Maar maak je geen zorgen: het is geen Duitse kat!”

“Het was het uur van de dag waarop de kamer donkerder wordt als je het licht aandoet.”  Ook voor volzinnen als deze lees ik het boek.

___________________
Identitti – Mithu Sanyal
Uitg. Cossee – vert.Ymke van der Staay
Paperback – 400 blz – €24,99
isbn: 978 94 6452 009 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s