De ontdekking van Amerika

Landverhuizers.
Een woord dat ik bijna vergeten was. PhoenixDe mémoires van Abel Sikkink, van auteur/columnist Bert Wagendorp vertelt een verhaal over de dramatische gebeurtenissen in de tweede helft van de negentiende eeuw in Amerika: slavernij, burgeroorlog, abolitionisme. Dat verhaalt hangt hij op aan de emigratie van Nederlandse families – de een uit hongerende noodzaak, de andere gewoon om het avontuur; – families die de Grote Oversteek wagen. ‘Verleid door de duivel van de hoop gaan ze onwetend hun ongeluk tegemoet.’ Nou ja, sommigen.

“Het is het mooiste land op aarde, zei hij. Maar ook het wreedste.
Wat is wreed?
Wreed is gemeen. Dat mensen elkaar pijn doen. Dat ze alleen aan zichzelf denken. Dat is Amerika, onthoud dat, jongens!”

De beide hoofdfiguren Abel en Kalle banen zich desondanks een weg in deze nieuwe, onbekende wereld en worden allebei beroemd: de ene als journalist, de andere als fotograaf.
Abel Sikkink, die het verhaal als (bijna) honderdjarige neerschrijft als zijn mémoires, was getuige van gebeurtenissen en verschrikkingen die het verloop van de geschiedenis hebben beïnvloed. Zo wordt dit boek een evocatie van die turbulente eeuw.

Ik raad u aan om dit boek – het eerste deel van een trilogie – enkel open te slaan wanneer u enkele uren tijd heeft, want achteloos dichtklappen zit er niet bij. Het verhaal en de beschrijvingen van Wagendorp zijn namelijk verslavend.
Het oeuvre van Bert Wagendorp – auteur van de verfilmde bestsellers Ventoux en Ferrara – wordt almaar onweerstaanbaarder en relevant, schreef een recensent. Ik kan dat enkel beamen.

De vele voetnoten bieden een meerwaarde – voor een keer echt leeswààrdige voetnoten – geven alvast aan hoeveel opzoekingswerk de auteur verrichtte: het verhaal is dan ook gebaseerd op waar gebeurde feiten. En ook dat is een plus.

__________________

Phoenix – De mémoires van Abel Sikkink (deel 1 van de trilogie) – Bert Wagendorp
Uitgeverij Pluim
Hardback – 400 blz – €24,99
isbn 978 94 9325 618 7
Kopen kan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s