Pleegkind: een pareltje

‘Papa’, zeg ik. ‘Die bomen’.
‘Wat is daarmee?’
‘Die zijn ziek’, zeg ik.
‘Dat zijn treurwilgen’, zegt hij, en hij schraapt zijn keel.

Een vader brengt zijn dochter kilometers ver naar een pleeggezin. Ze zijn arm, zijn vrouw is hoogzwanger en ze kunnen even wat rust en hulp gebruiken. Er is geen geld om de man te betalen die het hooi moet binnen halen, God sta hen bij!

‘Het probleem is dat er zoveel eten nodig is. Een kind eet je de oren van het hoofd, en met deze hier is het niet anders, dat kan ik je wel vertellen.’

Het naamloze kind, bang voor het onbekende, beseft maar half wat er gebeurt. Hoewel.
‘Aan de ene kant wil ik dat mijn vader me hier achterlaat, maar aan de andere kant wil ik dat hij me terug neemt naar wat ik ken. Ik ben ergens waar ik niet kan zijn wat ik altijd ben en niet kan worden wat ik zou kunnen zijn.’

In het nieuwe gezin leert het kind wat het boerenleven is, ze rooien nieuwe aardappelen, maken koolsla, bakken twee broden, halen de kleren van de waslijn, wieden het onkruid, plukken sjalotjes, halen vers water uit de bron, koel en puur.
Maar ze leert er ook warmte en genegenheid kennen. ‘Hier in huis gaat het anders. Hier krijg je de ruimte en de tijd om te denken.’

‘Ik ben hopeloos, op zoek naar woorden, want alles is helemaal nieuw hier, en ik heb nieuwe woorden nodig.’

Van auteur Claire Keegan las ik vorig jaar Dit soort kleinigheden (https://leukieboekie.com/2022/01/28/we-zijn-wie-we-beschermen/)
Ik schreef toen: Een dikke turf is niet nodig om dit verhaal te vertellen. Dat is de kracht van Claire Keegan. Wie dit met deze precisie en uiterste empathie weet neer te schrijven, zonder sentimenteel, emotioneel of bitter te klinken, heeft inderdaad genoeg aan een novelle.
Dat gaat perfect op voor Pleegkind. In amper honderd bladzijden schept ze een verhaal en creëert ze een hele wereld.
Dat is een kunst op zich. Ik hou van Claire Keegan.

____________________

6F378036-B1AC-48A4-9B90-6216BDE9D5E0

Pleegkind – Claire Keegan
Uitg.: Nw A’dam – Vert.: Harm Damsma & Niek Miedema
Hardcover – 86 blz – € 17,99
Isbn: 978 90 468 285 26
Bestellen kan ook hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s