Aarde eten: het een voor het ander

‘Als ze niet naar me luisteren, eet ik aarde. Vroeger deed ik het om dwars te zitten, omdat ze het vervelend vonden en zich ervoor schaamden. (…) Later at ik aarde voor anderen die wilden praten. Anderen die er niet meer waren.’

Nooit meer mama en ik.

Haar stilletjes in een open gat op het kerkhof zien vallen, achterin, waar de graven van de armen zijn. Geen grafsteen. Voor het rietveld, een droge mond die haar opslokt. De aarde, opengereten als een wond. (…)

Ik geloof dat ik weinig kan doen, behalve aarde eten van deze plek, zodat ze niet meer vijandig is, de onbekende aarde van dit kerkhof waar we nooit hebben gelopen, mama of ik.

Ze stelt de aarde vragen. Ze kan zien. Ze tekent haar vermiste juf, vastgebonden in een loods, waar de politie haar vindt. Is ze helderziend? Geeft het eten van aarde haar visioenen?

4702412B-9A50-42BE-B218-FBD377D30D7C

Aarde eten is het debuut van Dolores Reyes en het werd door de New York Times meteen bestempeld als een van de briljantste Latijns-Amerikaanse romans van het jaar.

‘Als debuut is dit zo beheerst en volmaakt geschreven dat velen het moeilijk konden geloven dat dit een debuut is. Aarde eten is een fantastische synthese van spanning, sociaal drama, een pakkend verhaal over de donkere tragedie van gewone levens.’
Tot zover de flaptekst.

The great American Novel

Zelf vond ik het een roman die je moeilijk kan wegleggen, gefascineerd als ik was door dit verhaal.
Na Bonnefoy, Enriquez en Sainz Borgo (lees de recensies op https://leukieboekie.com/) is dit alweer een Latijns-Amerikaans en magisch realistisch verhaal dat je met verstomming slaat.

‘De wereld moet groter zijn dan ik altijd had gedacht als er zoveel mensen konden verdwijnen.’

Mensen verwachten van haar een uitkomst. Ze stoppen wanhopig flessen met aarde in haar tuin, in de hoop dat ze al aarde etend, ziet waar de verdwenen kinderen naar toe zijn.
Mensen met verdriet, die op zoek zijn naar iemand.
Iedereen zoekt altijd alleen.

Dan ziet ze in een visioen hoe haar broer Walter vermoord wordt en hoe ze dat wanhopig wil tegengaan. Maar hoe verander je – in ’s hemelsnaam – de toekomst?

____________________

Aarde eten – (Cometierra) – Dolores Reyes
Uitg. Wereldbibliotheek – vert. Lisa Thunnissen
Paperback – 166 blz – €19,99
Isbn: 978 90 284 5033 2

Een gedachte over “Aarde eten: het een voor het ander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s