Sokushinbutsu: De man die een berg werd | Simkuté

Sokushinbutsu: (Wat hebben Japanners mooie woorden) de inmiddels wettelijk verboden praktijk die heimelijk tussen de 11de en 19de eeuw uitgevoerd werd, waarbij een monnik zich voor goed terugtrekt in een ondergrondse tombe. Levend begraven als het ware; met het gerinkel van een belletje liet hij de mensen boven weten dat hij er nog was.

‘Ik herken er iets in. Het je niet kunnen verbinden – met de wereld, met je geliefde, komt letterlijk tot uiting in het beeld van iemand die zich in een ondergrondse ruimte bevindt. Opgesloten en alleen met zichzelf. ‘

F67F91A9-D34A-46BC-B337-DB9C3C241331

Grete Simkuté schreef er haar debuutroman over: De man die een berg werd.
Na al die jaren wassen met zuiver water voelt de hoofdpersoon Myo, zich nog steeds schuldig over de dood van zijn zusje. ‘Het persoonlijke wordt er weggespoeld, als vies water door een afvoerput. Soms is vuil hardnekkig.’  Myo zal zijn hele leven worstelen om met zichzelf en zijn schuldgevoelens in het reine te komen en het verlies van zijn kleine zus te aanvaarden.

Zestien jaar lang is hij monnik en wil zich nu onderwerpen aan de hoogste ascetische proef en afdalen in een eindeloze meditatie, ondergronds. De doodsangst recht in de ogen kijken.

De man die een berg werd is een fascinerend verhaal, niet in het minst omdat je kennis maakt met het oude 19de eeuwse Japan, een monnikensekte, Boeddha en de vele rituelen en ontberingen die monniken zichzelf, gehoorzaam in alle ascetisme, (laten) opleggen. Een spirituele wereld, zeg maar die ons veelal onbekend is.
Er gebeurt aanvankelijk zo goed als niets in het hele verhaal en tegelijk gebeurt er heel veel. Heel het bewustwordingsproces van een jonge man die een monnik wordt en meteen het hoogste doel ambieert: Boeddha ontmoeten en hem bijstaan als deze terug op de wereld komt.

De tweede helft van het boek wordt plots een ‘pageturner‘ wanneer Myo moet / wil weerstaan aan de verlokkingen van een vrouw, een man, aan een droom om zijn overleden zusje weer te zien. Dat maakt het verhaal dan plots weer werelds.

Haast niet te geloven dat dit boek een debuut is: je knippert echt even met de ogen in bewondering voor dit originele en mooi uitgewerkt verhaal!

___________________

De man die een berg werd – Grete Simkuté
uitg. Lebowski (Overamstel)
Paperback, 398 blz, €22,99
isbn:978 90 4885 948 1

Kopen? kan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s